Afrikansk inredning

matbordVad är Afrikansk inredning? Det är, givetvis, en omöjlig fråga att svara på, med mindre än att man har en tusen sidors bok att breda ut sig över. Afrikas historia är lång, mycket lång, och skillnaden mellan de olika länderna, kulturerna och etniska grupperna är stor – till och med större än i Europa. För att jämföra: spännvidden i Afrika är större än mellan, säg, Finland, Spanien och Turkiet (jo, delar av Turkiet ligger faktiskt i Europa, däribland Istanbul). Afrikansk inredning låter sig alltså inte sammanfattas så enkelt. Det är också därför Massaj Magasin existerar: för att visa på den enorma bredd och djup som finns inom Afrikansk inredning.

Visst finns det många klichéer när det gäller Afrikansk design och konst i allmänhet, och därmed också inredning – excempelvis zebramönster. Men många av dessa klichéer är rätt så ytliga, och ställ dig själv frågan – hur vanligt tror du att zebramönster är i olika afrikanska kulturer, jämfört med hur det används i väst för att skapa en exotisk känsla av Afrika? Men afrikansk inredning, konst och design är mer än så, mycket mer än så. Det är ju det som vi vill visa med Massaj Magasin.

Även om kunskapsnivån i väst gällande Afrika har varit rätt så dålig, så finns det det som tyder på att det håller på att vända. Intresset för afrikansk konst och design verkar öka markant, och det inte bara på ett ytligt sätt. Enskilda kulturer lyfts fram och det handlar inte längre om en namnlös massa, typ ”den mörka kontinenten”. Det är givetvis glädjande och något som vi vill vaara med och bidra till på vårt eget sätt, genom att lyfta fram olika afrikanska inredningsstilar. Genom att öka kunskapen om afrikanska inredningar hoppas vi att i förlängningen också öka kunskapen om Afrika mer generellt – något som definitivt behövs.