Är ursprunget viktigt?

Att hitta genuina afrikanska produkter är inte helt lätt. Ofta rör det sig om olika imitationer, som sällan tillverkats på plats. Givetvis är det bästa att köpa riktiga föremål om man är intresserad av afrikansk inredning, av ungefär samma skäl som det är lite poänglöst att köpa en dalahästimitation fråm Kanada, men i än högre grad. Genuint hantverk är definitivt att föredra. Detta inte bara på grund av skillnaden i kvalitet, men också på grund av autencitet. Visst, många bryr sig inte om urspprunget och är mest intresserade av att det ska ”se bra ut”, men äkthet är något som kommer att ge inredningen ett djup som billiga kopior knappast kan konkurrera med. Att et sedan innebär att du stöder lokala afrikanska hantverkare är givetvis ytterligare ett plus.

Men det kan vara ett problem att hitta riktiga afrikanska saker i Sverige, och de kan också vara rätt så dyra. Det rör sig då alltså inte om massproducerade saker, utan unika hantverk. Att det då kostar lite extra är inte så konstigt, och, i vårt tycke, också värt det. Sedan att det kommer de som verkligen förtjänar det till godo är också positivt. Men det kan som sagt vara svårt – men långt ifrån omöjligt – att hitta riktiga afrikanska prydnadsföremål och inredningsdetaljer i Sverige. Ett ställe som kan rekommenderas är Afrikahuset i Ängelholm, som har många intressanta föremål och mycket kunskap; men det finns andra.

Så för att sammanfatta: ja, vi här på Massaj tycker att ursprunget är viktigt, men har förståelse för de som har en annan åsikt.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*