Primitiv inredning?

Konst och inredning är nära sammankopplat och i många fall är det omöjligt att skilja de två åt. Frågan är om det ens är önskvärt att se dem som olika saker. Att inreda på ett bra sätt är utan tvekan en konstart. Det gör att man kan använda sig av konst och konsthistoria för att analysera afrikansk inredning, och en av de första frågorna vissa då kommer att ställa är om afrikansk inredning kan ses som ”primitiv”, eftersom det är ett uttryck som ofta används om afrikansk konst.

Men det är givetvis inte sant, utan grundar sig i en kolonial världsuppfattning där det som inte är europeiskt ses som mindre avancerat. Afrikansk konst och inredning är inte primitiv i någon meningsfull betydelse. Den som är intresserad av afrikansk inredning för att hen vill ha en enklare, mer ursprunglig och primitiv inredning är helt fel ute. Då kan i stället inredning i stil med äldre svensk lantlig passa bättre. Den som däremot har ett öppet sinne kan hitta mycket intressant – och högst modernt – i afrikansk inredning (och konst).

Den utgångspunkt man bör ha är i stället den samma som gäller för europeisk (och svensk) inredning – det finns en mängd olika stilar: en del är hypermoderna, andra rustika och gammaldags och många ligger någonstans där emellan. En målsättning Massaj har är att vi ska kunna visa upp hela den bredd som finns inom afrikansk inredning, och motverka alla de fördommar som finns. Om vi lyckas få en enda person att tänka om så har vi lyckats.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*