Sydafrika

Sydafrika är det afrikanska land som vi i Sverige känner till mest och samtidigt minst om. Sverige var ett av de västländer som mest aktivt motarbetade apartheid-regimen, och bojkottade Sydafrika. Men det har också gjort att vi har en aningen snedvriden syn på landet och vår förståelse är rätt så ytlig. Det är synd på många sätt och vis, och inte minst ur inredningsperspektiv, för Sydafrika är i det hänseendet ett extremt spännande land, tack vare Ndebele-traditioner (Ndebele är på Svenska egentligen ett språk och inte en folkgrupp, vilket rör ihop begreppen lite, och att säga Ndebele-traditioner är på så vis en förenkling).

Men egentligen borde det kanske kallas ”utredning”, då det är dekorationen av utsidan av hus som de är mest kända för. Husens fasader målas med färgrika geometriska mönster, och påminner faktiskt en del om Piet Mondrians abstrakta konst. Dock finns det betydande skillnader: Mondrian var uttalad minimalist och begränsade sin konst därefter, medan Ndebeles husmålande inte har samma ”konstnärliga” ambitioner, och inte begränsar sig på ett artificiellt sätt. Resultatet blir att de använder sig av fler färger och mönster som ser mycket fantasifulla och spännande ut. En bildsök på Google på nyckelorden ”Ndebele art” eller ”Ndebele wall paintings” ger en bra bild av hur det hela ser ut.

Att måla sitt hus i den stilen är nog ingenting de flesta svenskar vågar göra (och frågan är om det alltid är lagligt; ens grannar har en del att säga till om när det gäller hur man dekorerar utsidan av sitt hus och sköter sin trädgård). Men mönstren passar även väl inomhus, för exempelvis gardiner

Leave a comment

Your email address will not be published.


*